“Daca aveau toate aceste functii, era normal sa le si foloseasca”, este de parere coordonatorul studiului, geologul Ignacio Martinez Mendizabal. “Consideram ca limbajul a aparut pe vremea stramosilor oamenilor de Neanderthal si ai Homo sapiens”. Stramosul omului de Neanderthal a fost Homo antecessor, care a trait cu 800 000 pana la 1 000 000 de ani in urma.
Insa in cadrul studiului, Mendizabal si colegi acestuia si-au indreptat atentia catre un membru mai recent al familiei umane, Homo heidelbergensis, care a populat pamantul cu aproximativ 530 000 de ani in urma si este anterior atat neanderthalienilor, cat si oamenilor.
Hominidul masura in medie 1.80 metri inaltime, avea un craniu mare si un fizic mai musculos decat cel al oamenilor moderni.
Analizele efectuate in laborator au revelat faptul ca acestia manifestau o sensibilitate crescuta la sunete, care varia intre unul si cinci kilohertzi, ceea ce a dus la concluzia ca erau inzestrati cu caracteristicile fizice necesare vorbirii, pe care se pare ca alte primate nu le detineau.
Sursa: Discovery